Quantcast
Channel: fotbal – Tiberiu Fărcaş

Un ochi râde, altul plânge la „U” Cluj

$
0
0

Frumoasă atmosferă sâmbătă pe Cluj Arena. Pătimașii fani ai Universității nu s-au dezmințit. Practic ei țin în viață acest club dificil, ei impresionează prin coregrafie dar mai ales prin dragoste și atașament, cum rar vezi.

Au fost 2460 de fani la meci, primul jucat de U în Liga 4. Clubul e departe de fotbalul mare și în patru ani multe se pot întâmpla. Patru ani ca să promoveze, un an după altul în Liga 1, de centenar să fie acolo, mi se pare extrem extrem de greu. Dar nu imposibil. Asta se face cu strategie, cu bani mulți, cu muncă enormă.

Deocamdată startul a fost bun, 12-0 cu Triteniul de Jos. Goluri multe și reveniri spectaculoase: Goga, Păcurar, Giurgiu, Abrudan, toți lansați la U. Și mai ales Sabău manager, plus Popescu si Szilagy pe bancă. O adevărată familie bianco-nerro.

În tribuna politicieni ca primarul Emil Boc sau vicepremierul Vasile Dîncu, se știe, U-ist mare, a scris asta de multe ori, însoțit de consilierul local liberal Radu Constantea, factotumul în ce privește noua asociație pe care activează clubul.

Reconstrucția se poate face, mai ales că, s-a văzut, există suportul galeriei, unul important.

14224869_10202065973607859_7314410984390280181_n

Eu cred că U e ca si calificată în serie C, devreme ce și adversarii vin să joace pe Cluj Arena….nu văd  probleme reale.

Greul începe în divizia C, din vara viitoare, pentru că acolo deja e mai dur nivelul și se fac deplasări incomode, ce să mai vorbim de B sau Liga 1.

Nici nu au apucat fanii lui U să savureze victoria că, iată, clubul a anunțat moartea lui Gabriel Gagiu, vechi fan a lui U, a contribuit la compunerea imnului Slavă ție studenție.

14344212_1325323520820223_4084408232003581025_n

Il știam de 30 de ani. A făcut parte dintr-o selectă trupă de intelectuali, pe vremea vechiului stadion Moina stăteau spre hotel Sport, undeva în stânga galeriei. Aveau propriile lor cântece, erau o trupă magică pentru mine și spectatori. A fost un personaj al tribunei, toți îl știau, un mare U-ist. A locuit la Viena după 89, a făcut afaceri, a condus fabrica Armătura. Vestea morții lui m-a întristat deși nu ne cunoaștem personal.

Un om deosebit, nelipsit de la meciurile lui U.

Gabriel Gagiu, Dumnezeu să te odihnească în pace.


Undă verde de la Gică Popescu

$
0
0

Fostul jucător de fotbal Gheorghe Popescu s-a declarat mulţumit de starea gazonului de pe Cluj Arena, pe care l-a inspectat luni în vederea meciului dintre „Generaţia de Aur” şi „Legendele Barcelonei”, din 16 iunie, care va avea loc în cadrul Sports Festival.

El a amintit că echipa României a început antrenamentele în urmă cu câteva săptămâni, dar a subliniat că şi spaniolii se antrenează destul de susţinut.

„Gazonul arată foarte bine, chiar mult mai bine decât ne aşteptam (…) Noi am început acum două săptămâni să facem antrenamentele la Bucureşti, cei care au putut să vină au venit, fiecare s-a antrenat în alte localităţi aşa cum a putut şi sperăm că săptămâna viitoare să ne vedem aproape în fiecare zi, să încercăm să facem faţă evenimentului”, a spus Gheorghe Popescu.

Fostul jucător este de părere că meciul nu va fi uşor pentru „Legendele Barcelonei”, chiar dacă vor veni la Cluj cu unii dintre cei mai buni sportivi, care au făcut mari performanţe pentru echipa spaniolă.

„Nu va fi un meci uşor nici pentru Barcelona pentru că venim cu o mare poftă de a juca împreună. Din păcate ‘Legendele Barcelonei’ se antrenează în fiecare săptămână de trei ori, dar eu sunt convins că publicul, pe care eu l-aş dori într-un număr cât mai mare la stadion, va profita de un eveniment fotbalistic important, vor vedea Generaţia de Aur, vor vedea unii dintre jucătorii care au făcut mare performanţă pentru Barcelona în ultimii 10 ani de zile. Sunt convins că va fi un spectacol de care îşi vor aduce aminte cu plăcere multă vreme”, a mai spus fostul internaţional român.

Printre fotbaliştii care vor intra pe terenul de pe stadionul Cluj Arena se numără Gheorghe Popescu, Ionuţ Lupescu, Bogdan Stelea, Florin Prunea, Gheorghe Mihali şi Costel Gâlcă. Victor Piţurcă şi Gabi Balint sunt cei care se vor ocupa de pregătirea echipei pentru acest meci.

Pe lângă meciul „Generaţia de Aur” – „Barca Legends”, spectatorii prezenţi la Sports Festival vor avea ocazia să asiste la partide demonstrative la alte discipline, să intre în contact cu marii campioni ai României şi să practice gratuit sport în locaţiile special amenajate. Peste 20 de sporturi se vor regăsi în cadrul festivalului, pentru toate categoriile de vârstă, printre care se numără fotbal, tenis, handbal, baschet, volei pe plajă, tenis de masă, golf, oină şi atletism.

Bilete la Sports Festival se comercializează cu preţuri între 50 şi 150 lei şi pot fi achiziţionate online de pe bilete.ro şi entertix.ro, direct de la Casieria Sălii Polivalente din Cluj-Napoca şi din reţeaua bilete.ro de pe întreg cuprinsul ţării.

Mondial Rusia 2018. 400 de ore de transmisii live la TVR 1, TVR 2 şi TVR HD. Cele 64 de meciuri, toate la TVR

$
0
0

Televiziunea Română anunţă că, în perioada 14 iunie – 15 iulie, vor fi realizate peste 400 de ore de transmisii live de la Cupa Mondială FIFA Rusia 2018 la TVR 1, TVR 2 şi TVR HD, şi că toate cele 64 de meciuri vor fi transmise în exclusivitate de televiziunea publică.

Peste 100 de ore de „Studiouri Mondial” vor completa, de la Bucureşti, cu informaţii şi puncte de vedere pertinente, transmisiunile directe din Rusia.

TVR 1 şi TVR HD vor avea cele mai multe ore de program de la evenimentul verii – peste 200 de ore fiecare, iar TVR 2 va difuza 8 meciuri din fazele finale ale grupelor (care se desfăşoară simultan cu partide transmise de TVR 1), adică 12 de ore de transmisiuni directe de la CM.

Cupa Mondială FIFA Rusia 2018 poate fi urmărită şi online, pe platforma tvrplus.ro.

Trei jurnalişti ai Televiziunii Române vor fi în Rusia pentru a comenta 25 dintre meciurile CM: Marian Olaianos, Emil Hossu Longin şi Florin Mihoc.

De la Bucureşti vor asigura comentarii de specialitate şi dublaje Dragoş Bocanaciu, Bogdan Tomulică, Narcis Şelaru, cărora li se vor alătura comentatorii sportivi de la Societatea Română de Radiodifuziune – Cătălin Cîrnu şi Adrian Soare. Costin Deşliu, Cristian Mîndru, Vlad Arhire şi Tudor Furdui vor fi gazdele Studiourilor Mondial, difuzate înainte şi după meciuri.

Începând cu ediţia CM 1966 din Anglia, TVR difuzează în exclusivitate în România cel mai important eveniment fotbalistic al planetei.

CM Rusia, primul găzduit de Europa de Est, este al 13-lea turneu pe care telespectatorii din România îl vor urmări la televiziunea publică.

În premieră pentru Cupa Mondială, ediţia 2018 aduce o noutate tehnologică: arbitrajul video, testat deja în mai multe competiţii.

Cupa Mondială este cea mai importantă competiţie disputată între echipele naţionale de fotbal ale statelor membre FIFA (Fédération Internationale de Football Association). Competiţia se desfăşoară în două etape: faza preliminară (calificări) şi turneul final, organizat o dată la patru ani.

FIFA World Cup, creaţie a sculptorului italian Silvio Gazzaniga, este fabricată din aur de 18 karate şi reprezintă două figurine umane stilizate, care susţin globul pământesc. Pentru siguranţa trofeului, echipa câştigătoare primeşte o copie placată cu aur a cupei, originalul rămânând la sediul FIFA din Zürich, Elveţia.

Prima ediţie a Cupei Mondiale a avut loc în anul 1930, în Uruguay, iar cea mai recentă, în 2014, în Brazilia, când câştigătoare a fost Germania.

În acest an, turneul final va fi găzduit, pentru prima dată, de Federaţia Rusă. Vor participa 32 de echipe naţionale de pe toate continentele, dintre care: 14 echipe europene, 5 din America de Sud, 3 din America Centrală şi de Nord, 5 din Africa, 4 din Asia şi Australia.

Meciurile de la Cupa Mondială FIFA 2018 vor fi disputate pe 12 stadioane, din 11 oraşe: Ekaterinburg, Kaliningrad, Kazan, Moscova, Nijni Novgorod, Rostov, Sankt Petersburg, Samara, Saransk, Soci şi Volvograd. Organizatorii aşteaptă la această competiţie peste 1.000.000 de turişti.

Meciul de deschidere al turneului final va avea loc pe Stadionul Lujniki din Moscova, între ţara gazdă, Rusia, şi Arabia Saudită. Tot aici, pe 15 iulie, va avea loc şi finala.

viewscnt

FOTO / Spectacol și nostalgii în „Generația de Aur” vs Barca Legends

$
0
0

Nu puteam să ratez meciul dintre “Generaţia de aur” şi Barca Legends, o ocazie, poate,  unică să revăd jucători exponențiali, care ne-au scos în stradă în 1994 prin reușitele lor. Partida a avut loc în cadrul primei ediții a Sports Festival.

Am făcut un efort și am fost și la antrenamentul de vineri, 40 minute, am stat la doi pași de ei, de Generația de Aur,  la marginea terenului, de unde vezi cât de greu e fotbalul, ce efort implică. Era cald, era umiditate, toți erau în 10 minute leoarcă.

Dar să stai să privește legende ca Sabău, Lupescu, Răducioiu, Gică Popescu și toți ceilalți, să vezi cum vorbesc între ei, cum se antrenează, cum glumesc sau cum joacă, pentru că a fost și o miuță de 20 de minute, e o ocazie rară.

O zi după, sâmbătă, a avut loc un recital de fotbal ca-n vremurile bune oferit de “Generaţia de aur” şi Barca Legends. A venit și Hagi la Cluj, sâmbătă, și a  jucat o repriză la România alta la Barcelona Legends.

Atmosfera a fost minunată, stadionul plin, 25.000.

Iată echipa României cu două absențe notabile în opinia mea, Dan Petrescu și Cristi Dulca. Trebuia să fie și regretatul Didi Prodan dar el a plecat să joace în ceruri…

Generația de Aur foto Cristi Vescan

S-a cântat și imnul Barcei dar și imnul României, de către tot stadionul.


Și Barcelona Legends a venit la Cluj cu stele, adică cu un Nadal, Sonny Anderson sau Julio Salinas. 

Au trecut anii peste toți jucătorii, așa cum trec și peste noi. Cu puține excepții timpul se vede. La noi cei mai fresh au fost Gâlcă, Adi Ilie și Chivu, dincolo la spanioli cam toți sunt slim chiar dacă și ei îmbătrâniți. Timpul trece inexorabil peste noi.

Echipele de start:

„Generaţia de aur” a României: Bogdan Stelea – Cosmin Contra, Miodrag Belodedici, Gheorghe Popescu (Mihali), Cristian Chivu – Ioan Ovidiu Sabău, Ionuţ Lupescu (D. Munteanu), Costantin Gâlcă, Gheorghe Hagi – Florin Răducioiu (Ganea), Adrian Ilie

Antrenor: Victor Piţurcă

Rezerve: Florin Prunea, Răzvan Prodan, Dorinel Munteanu, Ilie Dumitrescu, Basarab Panduru, Tibor Selymes, Iosif Rotariu, Gheorghe Mihali, Ionel Ganea

Au mai intrat în prima repriză: Mihali, D. Munteanu, Ganea

Au intrat în repriza a doua: Selymes, R. Prodan, Rotariu

Barcelona Legends: Mariano Angoy – Juliano Beletti, Miguel Angel Nadal (cpt), Frederic Dehu, Miquel Soler – Gabriel Francisco “Gabri”, Lluis Carreras, Ion Andoni Goikoetxea, Giovanni Silva de Oliveira – Oscar Arpon Ochoa, Sonny Anderson (Salinas)

Antrenor: Albert Ferrer

Rezerve: Francesc Arnau, Gheorghe Popescu, Gheorghe Hagi, Sanchez Jara, Julio Salinas, Patrick Andersson, Juan Carlos

Arbitru: Ion Crăciunescu

Sabău în acțiune

Barca Legends a fost mai omogenă, se vede că se antrenează regulat și a dominat partida. Ea a deschis scorul prin legendarul atacant Julio Salinas, care lansat în adâncime nu a iertat.

Julio Salinas înscrie

La pauzăm a fost 1-0 pentru spanioli.

Publicul a aplaudat și a încurajat la scenă deschisă Generația de Aur, în special pe Gheorghe Hagi, care a demonstrat încă o dată de ce e considerat cel  mai bun fotbalist român all time. Modul în care „mângâie” mingea, pasele senzaționale și șuturile oferite din nou de acesta,  după atâția ani, au încântat publicul. „Regele” e rege și acum, este cu o clasă peste ceilalți jucători ai generației sale, e o încântare să-l vezi.

Marele HAGI în acțiune.

În repriza a doua România a alergat  după egalare. Gică Hagi a intrat în teren, de data asta în tricoul Barcei.

O mare ocazie de egalare a avut Ionuţ Lupescu care l-a lobat pe portar dar fundașul Juan Carlos a scos cu o acrobație spectaculoasă chiar de pe linia porţii!

Apoi a urmat execuția lui Prunea, cu golul superb a lui Hagi, un șut bine plasat de la 17 metri fără speranță pentru Prunea. 0-2 pentru Barca Legends.

Iată golul lui  Hagi:

Tot Lupescu a avut șansa să reducă din avantaj dar servit în centru de Sabău câlcîiul  “Kaiser-ului” a trecut de puțin pe lângă.

Finalul a fost deci 2-0 în acest demonstrativ, dar nu contează. A fost o plăcere pentru cei 25.000 de spectatori să vadă legendele ambelor echipe.

A urmat un asalt pentru autografe, fotografii , cu publicul invadând gazonul.

 

Un meci de neuitat.

A fost frumos dar oare noi când ne vom mai califica la vreun Mondial?

Meci spectacol de Centenarul Universității Cluj, la Sports Festival 2019

$
0
0

Sports Festival continuă parteneriatul cu F.C. Universitatea Cluj început în prima ediție a evenimentului. Colaborarea va fi însă dusă la un alt nivel în 2019 printr-un meci spectacol care va marca Centenarul celei mai iubite echipe din Transilvania. 

Dacă anul trecut, Sports Festival a adus pe Cluj Arena Generația de Aur a fotbalului românesc alături de legendele F.C. Barcelona, în cea de-a doua ediție a evenimentului organizatorii vor aduce o echipă de calibru ca adversar al F.C. Universitatea Cluj în partida aniversară. Meciul va fi programat pentru luna iulie, la începutul pregătirilor pentru noul sezon competițional.

Parteneriatul încheiat între Sports Festival și F.C. Universitatea Cluj a fost semnat de curând pentru a pregăti mai multe evenimente incitante de-a lungul anului 2019, care marchează Centenarul clubului.

Clubul de fotbal Universitatea Cluj a fost înființat în anul 1919, iar primul președinte a fost Academicianul dr. Iuliu Hațieganu. De-a lungul istoriei, Universitatea Cluj s-a identificat cu sacrificiul, alegând ca, în anul 1940, după Dictatul de la Viena, să se refugieze la Sibiu, acolo unde a jucat timp de patru ani, până la revenirea Ardealului de Nord la România. Echipa de fotbal a reușit să câștige în anul 1965 Cupa României, iar de-a lungul timpului a mai jucat alte patru finale. În anul 2016, clubul “Șepcilor roșii” a pornit pe un nou drum, devenind mai mult ca oricând parte integrată a comunității clujene și adunând peste 1200 de membri cotizanți, în cel mai ambițios proiect de acest gen din România. Primul obiectiv major este revenirea în Liga I în anul Centenarului.

Colaborarea cu Sports Festival ne onorează. Partida se va înscrie în calendarul U100, o suită de evenimente pe care clubul nostru le pregătește pe tot parcursul anului 2019 pentru a celebra 100 de ani de istorie în alb și negru, 100 de ani de poveste pe care familia “U” îi sărbătorește anul viitor. Partenerii de la Sports Festival au demonstrat deja că pot organiza evenimente la cel mai înalt nivel. Ne dorim ca în 2019 să aducem la Cluj-Napoca un adversar cu nume, pentru a oferi comunității locale, suporterilor noștri, un adevărat spectacol sportiv de care să ne bucurăm împreună. Cei care iubesc “U” merită un eveniment dedicat Centenarului pe măsura dragostei lor pentru această echipă”, a declarat peședintele FC Universitatea Cluj, Radu Constantea.

 

Încă de la prima ediție a festivalului facem echipă bună cu FC Universitatea Cluj, iar lucrurile nu se vor opri în anul Centenarului U. Noi vedem acest parteneriat de lungă durată pentru că ne unesc valori comune, privim înspre un viitor în care sportul în general crește. Împreună muncim pentru dezvoltarea industriei și educarea publicului. Atât pentru noi, Sports Festival, cât și pentru U Cluj, fiecare meci e o sărbătoare și are potențial de show, entertainent, fun, mai ales în anul Centenarului U! ” declară Mirel Alexa, Director Executiv Sports Festival

Sports Festival este un eveniment care combină sportul cu entertainmentul, educația, competiția și distracția, oferind participanților o experiență unică. Misiunea sa este de a oferi oportunități prin care să apropie publicul de sport într-un mod activ.

Prima ediție Sports Festival a avut loc în iunie 2018 la Cluj-Napoca și a reunit peste 100 de sportivi, 2 meciuri demonstrative și infrastructura sportivă pentru 22 de discipline pe care publicul le-a putut încerca gratuit.